Waarom je van brood niet wijzer wordt

Wat je eet, beïnvloedt je mentale gezondheid. Vooral gluten, wat in brood, pasta, crackers en koekjes zit is een boosdoener. Ze worden in verband gebracht met stemmingswisselingen en depressieve gevoelens.

Gluten uit granen en caseïne uit zuivel en soja zijn, zoals we dat noemen, exorfinen.
Exorfinen zijn een soort opium-achtige stoffen, verslavend en vandaar dat het zo moeilijk is om te stoppen met brood, pasta en kaas.
Deze stoffen worden slecht verwerkt in het maag-darmkanaal en komen in de darmen terecht. Daar stoken ze onrust waar we letterlijk en figuurlijk niet blij van worden!

Gluten zijn verslavend

Ons lichaam maakt zelf endorfinen aan, die een pijnstillende eigenschap hebben en ons een geluksgevoel geven. Ze worden aangemaakt als we verliefd zijn, bij een orgasme en tijdens het sporten.
Ze zorgen ook voor de aanmaak van dopamine, een neurotransmitter die ons beloningssysteem activeert in de hersenen.

Exorfinen en endorfinen hebben een vergelijkbare werking, ze geven je een lekker gevoel. Alleen exorfinen werken een paar seconden, endorfinen 20 minuten. Ze activeren allebei het beloningssysteem in de hersenen.

Je wordt dus elke keer als je brood, pasta of kaas eet beloond met een lekker gevoel. Het gevoel is helaas heel kort en daardoor ontstaat er een verlangen naar meer, je raakt emotioneel verslaafd aan deze voeding.
Omdat ons oerbrein altijd voor comfort en gemak kiest, ofwel zo min mogelijk energie verspillen, is het super lastig om hiermee te stoppen.
Sterker nog, je krijgt er alleen maar meer zin in!

Helaas is er wel een prijs die je betaald wanneer je voor gemak kiest.

Je lichaam kan op een gegeven moment de exorfinen die vrijkomen niet meer afbreken. Je raakt dan endorfineresistent.
Helaas zie ik dit in de testen regelmatig voorbij komen.

Het gevaar hiervan is dat verschillende lichaamsfuncties verstoord raken en jij uit balans raakt. Het immuunsysteem, neurotransmitters, cortisol en insuline raken verstoord.

Wat jij hiervan merkt zijn darmklachten, ontstekingen, huidklachten, stressklachten, menstruatieklachten, stemmingswisselingen en andere chronische klachten. 

Vervang wat vaker je boterham voor iets anders. Een lekkere salade, een kop soep of een omelet met groenten. Vervang zuivel voor kokosyoghurt, geitenkaas, amandelmelk of havermelk.
Vind je het echt heel lastig?
Start dan met 1 maaltijd per dag waarop je geen gluten en zuivel eet.

Alle kleine beetjes helpen!

Wil je weten hoe het met jouw endorfineresistentie is?


Vorige
Vorige

Nu al in de overgang?…WTF

Volgende
Volgende

Cacao om je hart te openen