Wat doen hormonen?

Pretty Caucasian woman at the beach smiling at camera.

De bitchy ladies in het veld….

Je hormonen en neurotransmitters zijn als en voetbalteam. Een team wat met elkaar een geweldige wedstrijd wil spelen. Als er 1 speler niet goed functioneert, heeft dat invloed op het hele team en breekt de pleuris uit.

Het ene hormoon kan niet zonder het andere. Adrenaline bijvoorbeeld concurreert met serotonine en zonder serotonine is er geen melatonine. Zie hier waarom slaapproblemen veroorzaakt worden door te veel adrenaline/cortisol in de avond na sporten.

 De coach van het team is de hypothalamus. Deze geeft de signalen om hormonen of neurotransmitters af te geven.

De aanvoerder van het team is de hypofyse en geeft hormonen af als de hypothalamus het signaal geeft. Het is maar net wat er nodig is, waar het lichaam om vraagt.

Het team regelt onderling van welke hormonen of neurotransmitters er meer of minder nodig zijn. Is er een overschot aan miss glucose dan wordt er meer miss insuline ingezet. Is er stress in het veld dan wordt miss cortisol ingezet, is er verbinding nodig komt miss oxytocine in het veld. Is de wedstrijd gewonnen dan komt miss dopamine met de beloning.

Je lichaam regelt in een normale toestand (een lichaam in balans) alles zelf, het team klopt en kan een geweldige wegstrijd spelen. Je voelt je fantastisch en kan de hele wereld aan. Met een team met een speler die geblesseerd is wordt het een ander verhaal.
Dit is precies wat er met jouw lichaam gebeurt als er een disbalans in je hormonen is.

Wanneer we het over de hormoonhuishouding van vrouwen hebben, spelen we dus iedere dag een wedstrijd op topniveau.
Een goede reden om extra goed voor je lichaam te zorgen en de juiste bouwstoffen binnen te krijgen om die wedstrijd op topniveau te kunnen spelen.

Zonder de juiste bouwstoffen niet het juiste team.

Omdat veel hormonen met elkaar zijn verbonden en afhankelijk zijn van dezelfde bouwstoffen is het belangrijk dat ieder hormoon of neurotransmitter op het juiste moment de juiste bouwstoffen krijgt.

Wanneer er niet voldoende bouwstoffen zijn geldt het recht van de sterkste;

overleven gaat voor op voortplanten. 

Bij stress worden adrenaline en het hormoon cortisol aangemaakt om te kunnen vluchten of vechten en valt de energie voor de hormonen voor de geslachtsorganen en schildklier weg. Hier ontstaat direct een disbalans. Eén hormoon uit balans kan betekenen dat het een ander hormonen of neurotransmitter meetrekt in het probleem.

Hormoonproblemen is altijd een probleem van te veel, te weinig of verkeerd.

En de grote vraag is, WAAROM?
Waarom zijn er klachten? Waarom is er een disbalans?

Vrouwen zitten in iedere levensfase in een andere hormoonhuishouding. Dat regelt de natuur zelf en heeft een bedoeling. Heel vervelend op zijn tijd maar als je er beter naar kijkt is het een fantastisch systeem waar in de klacht juist je kracht zit.

Alleen onze leefstijl zorgt ervoor dat we er “last” van hebben. Om er minder last van te hebben is het noodzakelijk te kijken naar je leef-, eet-, slaap-, beweeg- en denkpatroon.

Hier vind je de sleutel van het probleem, ga je begrijpen wat je nodig hebt en weet je wat je kan doen om jouw topwedstrijd te kunnen spelen.

Vorige
Vorige

Yogales voor jou!

Volgende
Volgende

Hoe werkt een spiertest