Hormonen, een spiegel van je leefstijl

unsplash-image-XdEAaki1mtY.jpg

Een verstoorde hormoonbalans, wat is dat nou eigenlijk en wat merk je daarvan?

Veel mensen hebben tegenwoordig een verstoorde hormoonbalans.
Je hormonen zijn een spiegel van je leefstijl, anders gezegd, in hoeverre je interne stress (mind) en externe stress (omgeving en leefstijl) ervaart.

In de huidige wereld zijn er voldoende stressoren om je hormonen uit balans te halen. De lucht is vervuild, voeding bevat veel chemicaliën en minder pure voedingstoffen, we proberen 5 ballen tegelijk in de lucht te houden, moeten te veel en lummelen te weinig.

Een verstoorde hormoonbalans is een kwestie van een tekort of een teveel van een bepaald hormoon.

Er zijn in de basis 3 hormonen die een grote rol spelen in ons algemene welbevinden;

cortisol, het anti-stress hormoon heeft invloed op je bioritme, immuunsysteem en je bloedsuiker.

insuline, het glucose hormoon heeft invloed op je energiesysteem, het opnemen van glucose, eiwitten en vetten.

leptine, het verzadigingshormoon heeft invloed op het energieniveau en de productie van schildklierhormonen.

Hoe herken je een verstoring in je hormoonbalans?

De meeste problemen ontstaan als er een teveel van 1 van deze hormonen aanwezig is. Je wordt dan ongevoelig voor het hormoon, dat noemen we resistent. Zie het als wonen aan het spoor, na een tijdje hoor je het geluid van de treinen niet meer.

Klachten als burn-out , buikvet en slaapproblemen is vaak een probleem met het hormoon cortisol. Bij een cortisolresistentie blijft je lichaam op standje AAN, je blijft alert, wat betekent dat er geen ruimte is voor andere (dure) lichaamsfuncties.

Klachten als acné, PCOS, diabetes type 2, laag libido, vermoeidheid is een probleem met het hormoon insuline. Bij een insulineresistentie reageren organen slecht of niet op insuline en kunnen ze geen glucose opnemen, dus geen energie.

Klachten als menstruatieproblemen, vruchtbaarheidsproblemen, schildklierproblemen is een probleem met het hormoon leptine. Bij een leptineresistentie krijgen de hersenen geen signaal dat er voldoende energie in het lichaam aanwezig is. Doordat de hersenen niet weten hoeveel energie er in het lichaam is, worden “dure” processen (voortplanten) uitgeschakeld.

Het is een systeem vanuit de evolutie, we zijn geprogrammeerd op overleven. Schaarste, luiheid en voorkeur voor zoet en zout zit in onze genen omdat dat onze overleving was. Tegenwoordig is dat niet meer aan de orde, er is te veel, maar onze genen zijn nog niet mee veranderd. We eten te veel, te zoet, te zout en we bewegen te weinig.

Het is een mismatch uit de evolutie wat in het nu chronische klachten veroorzaakt. 

Door te begrijpen wat de mismatch in jouw lichaam is en je leefstijl aan te pakken zijn veel chronische klachten blijvend op te lossen!

Je bent immers het probleem én de oplossing!

Vorige
Vorige

Hoe werkt een spiertest